Strada Palikucsevnyi

Strada Oltului din Lugoj

Palikucsevnyi utca- -Strada Palikucsevnyi

ZONA DE REZERVATIE URBANISTICA

    Palikucsevnyi utca -Strada Palikucsevnyi a fost denumirea data dupa familia Palikucsevnyi care in 1804 a fost ridicata la rang nobiliar in urma cumpararii domeniilor Farliug si Dezesti. Petru Palikucsevnyi fiul lui Ioan Palikucsevnyi a fost unul dintre cei mai mari platitori de impozite din vechiul Comitat Caras cu resedinta la Lugoj. Aceata a avut multe case si terenuri in Lugoj. Palatul Gaspari se construieste pe terenul lui Petru Palikucsevnyi si care este primul proprietar al acestui maret edificiu.Avand mai multe terenuri si constructii pe aceasta strada a purtat numele Palikucsevnyi utca.

blazonul familiei nobilare Palikucsevnyi care a avut proprietati in Lugoj 

Palatul Gaspari 1911

 

Palatul Gaspari (cafeneau Bristol) construit in 1911-12 ...fost casinou...PATRIMONIU CULTURAL LOCAL AL LUGOJULUI. ( in mod curios nu este cuprins in lista monumentelor istorice desi se remarca prin vechime si arhitectura deosebita, ...)

    Fosta Policlinica construita la putin timp dupa Palatul Gaspari  a fost o constructie anexa a acestuia cu acelasi proprietar. Cladirea a fost nationalizata in anii 1950 , impartita in apartamente dupa 1990 (pentru cabinete medicale private) se remarca printr-o arhitectura deosebita modernista pentru acele vremuri de inceput de secol XX............ De-si mai putin afectata decat Palatul Gaspari cladirea merita o soarta mai buna care printr-o renovare majora care sa respecte in totalitate fatada originala cu sprijinul unor arhitecti care respecta specificul locului si nu fac kitsch-uri ( marmura aplicata, gresii aplicate , IZOLATIE CU MARELE POLISTIRIEN  si altele   .....)  ar pune in valoare aceasta cladire .......De asemeanea este o cladire care ar fi stat bine in Patrimoniul protejat al orasului !!!.

Casa romantica .... de secol XIX -XX. Cladire de PATRIMONIU LOCAL (ar trebui sa fie....) 

Cladire svabeasca construita la mijlocul sec . XIX  ... arhitectura cu elemente de Art Nouveau , poate cea mai frumoasa casa si cea mai veche constructie de pe aceasta strada in contrast cu fatada din ziua azi.....Din pacate nationalizarea anilor 50 cu darea in folosinta chiriasilor  din acea perioada si dupa 1989 au distrus-o prin impartirea pe apartamente....Totusi se mai poate imagina ce arhitecura a avut aceasta casa care a fost proprietatea unor oameni elevati ...

...cladire unicat in Lugoj...

A avut elemente masonice pe fatada !!! .Cladirea in interior inca mai pastreaza la intrare picturi murale de o mare valoare culturala locala..... CEL MAI VALOROS MONUMENT DE PATRIMONIU LOCAL IN STIL LOCUINTA !!!....de pe aceasta strada....Dar si cea mai in paragina cladire !!!....o cladire monument cultural al LUGOJULUI se distruge pe zi ce trece... fara a se lua pozitie publica IN MOD EFICIENT pentru intocmirea unui GHID URBANISTIC DE REABILITARE MONUMETE DE PATRIMONIU CULTURAL A LUGOJULUI... 

..Poate invatam cum alte localitati mai mici ca Lugojul isi prezinta patrimoniu local si cum il ocrotesc....


Cladire de PATRIMONIU CULTURAL AL LUGOJULUI  (langa fosta Policlinica)

Cladire de PATRIMONIU CULTURAL AL LUGOJULUI construita la inceputul secolului XX.....fosta cladire a unor oameni elevati ... nationalizata la inceputul anilor 50 (1950) si impartita pe apartamente .. 

Casa Trufwald -1912

Casa Trufwald -1912. Cladire de patrimoniu local de tip bloc ...parter si etaj cu destinatie de locuit care ar trebui sa figureze pe lista monumetelor istorice ....construita in 1912 cu arhitectura Art Nouveau, stil seccesion influente vieneze...Nationalizata anii 1950 de la o familie de svabi si impartita pe apartamente....Cladirea trebuie rapid restaurata pana se mai poate salva ceva ....din arhitectura stradala a acestei case 

Cladirea cu turn .. 

Cladirea cu turn din Lugoj ... de inceput de secol XX, construita dupa arhitectura maghiara .Cladire de PATRIMONIU LOCAL AL LUGOJULUI. 

Cladiri construite la inceputul secolului XX cu specificul culturii evreiesti din aceea perioada 

Creați un site gratuit!